Het Armenhuis
Het Armenhuis
Mevrouw Pollewop is gevestigd in een ontzettend bijzonder pand, namelijk Het Armenhuis. Het pand aan de Hoofdstraat 79 is dan ook een rijksmonument. Het pand is opgedeeld in drie delen. De bovenverdieping wordt verhuurd als woonhuis. Op de begane grond vindt je in het voorhuis de winkel van Mevrouw Pollewop. Aan de achterzijde van het pand vindt je ‘Ons Huis’. Nieuwsgierig naar de geschiedenis van Het Armenhuis lees dan hieronder verder. Wil je meer weten over ‘Ons Huis’?
Wat is een armenhuis?
Je kunt de term armenhuis ook nog kennen als diaconiehuis of aalmoezeniershuis. Vanaf de middeleeuwen diende een armenhuis als tehuis voor aantal minvermogende mensen. Het doel van een armenhuis was onderdak bieden aan mensen die niet voor zichzelf konden zorgen. Door het armenhuis werd geprobeerd bedelaars en zwervers van de straat te houden. De mensen die op het adres woonden leefden vaak in primitieve omstandigheden en kregen van de lokale armenzorg op regelmatige tijden eten, brandstof en kleding. In ruil daarvoor werkte de bewoners voor een minimale vergoeding.
Armenhuizen werden in steden vaak opgericht door het gemeentebestuur en er werd toezicht op gehouden door de ‘schout’. Andere armenhuizen werden opgericht vanuit kerkgenootschappen.
De opvang in armenhuis was niet zoals een gasthuis gericht op het tijdelijk verblijf van zwervers, zieken en reizigers, maar specifiek gericht op hulpbehoevenden en soms zelfs voor permanente opvang.
Het Armenhuis in Beetsterzwaag
Het Armenhuis in Beetsterzwaag is opgericht vanuit de Hervormde Kerk te Beetsterzwaag. Het is rond 1835 gebouwd. In deze tijd was er in deze streek sprake van ernstige armoede.
Er waren in het Armenhuis twee afdelingen: één voor vrouwen en één voor mannen. De bewoners stonden onder een streng regime van de vader en moeder van het Armenhuis. Het pand is in 1854 herbouwd en vergroot. Het werd in lengte vrijwel verdubbeld. Vanaf die tijd kwamen de regenten van het Armenhuis bijeen in de regentenkamer, die zich bevond in het nieuw gebouwde voorhuis in neoclassicistische stijl. Het stuk waar Mevrouw Pollewop nu dus zit!
Het pand is gebouwd ter nagedachtenis vaan Ypkjen Hillegonda baronesse van Lynden, echtgenote van mr. Johannes Luden Anths (1805-1874). Baronesse Van Lynden is overleg in 1851 aan turberculose.
De gevelsteen van het Armenhuis was lang slecht te lezen maar is in 2021 opgeknapt in het kader van de tentoonstelling ‘Van Lyndens Erfenis’.
Kom jij binnenkort ook Polle-shoppen?
Ben je ook nieuwsgierig geworden? Online kun je natuurlijk altijd shoppen! In de winkel ben je welkom op woensdag van 10.00 – 17.00, vrijdag van 9.00 – 17.00 of zaterdag van 9.00 – 13.00.
Zie ik je dan?